Bizans stratejik askeri ve nüfus potansiyeli bakımından Osmanlılara karşı bir tehdit olabilecek gücünü kaybetmiş durumdadır fakat sıkışık durumlarda sorun yaratmakaydı. Her taraftan Osmanlılar tarafından çevrilmiş olan İstanbul, daha önceden de birçok defa kuşatılmıştır fakat güçlü surları ve Bizans’ın politikası sonucunda fetih gerçekleşememiştir. Avrupalıların da sürekli Bizans’a yardıma koşmaları İstanbul’un fethini geciktiren diğer sebeplerden biridir. Osmanlı toprakları içerisinde küçük bir alan durumunda olan İstanbul’un fethi Fatih için öncelikli bir amaç olmuştur.
Fethin sebepleri, Fatih’in cihan imparatoru olma düşüncesi, Anadolu , ve Rumeli toprak bütünlüğünü sağlama amacıydı. Bunun yanı sıra, fethin hadislerde belirtilmiş olması, Bizans’ın Rumeli’ye geçişi, Anadolu ve Rumeli toprak bütünlüğünü, Osmanlıların Karadeniz ticaret yollarının kontrolünü engellemesi, Haçlıları ve Türkmen beyliklerini Osmanlı Devleti’ne karşı saldırıya yöneltmesi, Şehzadeleri isyana teşvik etmesi gibi olumsuz faaliyetleri vardı. Komşu devletlerle güvenlik anlaşmaları yinelenmişti, Edirne’de büyük toplar döktürülmüştü, Mora’ya kuvvet sevk edilmişti, donanma güçlendirilerek Kaptan-ı Derya’lık makamı oluşturulmuştu. Boğazlardan Bizans’a gelebilecek yardımların önlenmesi için Rumelihisarı inşa edilmiştir ve Haliç’e karadan gemiler indirilmiştir. Fetihten sonra İstanbul başkent olmuş, Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi’ne girmiş ve İslâm dünyasında saygınlığı daha da artmıştır. Anadolu ve Rumeli toprak bütünlüğü sağlanmış, Akdeniz ve Karadeniz arası ticaret yollarının kontrolü büyük ölçüde Osmanlılara geçmiştir. Bütün bunların yanında, Doğu ve Kuzey Avrupa’dan gelen ticaret yolu tamamen Osmanlıların himayesine girmiştir.
Ortodoks Hıristiyan dünyasının önderi olan Bizans ortadan kalkmıştır ve Ortaçağ bitmiş, Yeniçağ başlamıştır. İstanbul’dan İtalya’ya giden Bizans bilginleri Rönesans’ın doğmasında etkili olmuşlardır. Büyük toplarla büyük surların yıkılabileceğinin görülmesi, Avrupa’da derebeyliklerin yıkılmasını ve merkezi krallıkların güçlenmesini sağlamıştır. Karadeniz ticaret yolunun Türklerin kontrolüne geçmesi, Avrupalıların Coğrafi Keşifler’e yönelmelerinde etkili olmuştur. Venedik ve Cenevizlerin ticari çıkarları zedelenmiş olup, bu ülkelerle Osmanlıların ilişkileri bozulmuştur.
↧
İSTANBUL’UN FETHİ
↧